Ağacın tarih açısından önemi edebiyatçı İskender Pala tarafından farklı bir yaklaşımla
ortaya kondu.
"Kök salmak" deyimini kendine has üslubuyla hikayeleştiren Pala, ağacın Türk Kültür ve Tarih açısından sembolikönemine vurgu yaptı. Pala, kendisini dinlemeye gelenleri destan ve hikayelerle bezediği anlatımıyla büyüledi.
Fatih Belediyesi tarafından 11 Şubat´ta Zübeyde Hanım Kültür Merkezi´nde düzenlenen söyleşiye, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Murat Ermeydan, Fatih Belediyesi yetkilileri, sanat dünyasından ünlü simalar ve çok sayıda dinleyici katıldı.
Slayt gösterisi eşliğinde görsel zenginliğin de yer aldığı söyleşi, İskender Pala´nın Türk ve dünya kültürleriaçısından bahçe ve ağaç olgusunu anlatmasıyla başladı. Batıda, özellikle gelişmiş ülkelerdeki zengin bahçekültürüne; dört mevsim farklı renklerde cümbüş yaşayan yeşil alanlarına dikkat çeken Pala, günümüz Türkiye´sine de eleştiri getirdi. Kışın renklerin solduğu bir ülkede yaşadığımızı vurgulayan İskender Pala, değişim içinİstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.´nin yürüttüğü önemli çalışmalar olduğunu dile getirdi.
Sadece İstanbul´da ismini ağaçtan alan semt ve cadde isimlerine değinen İskender Pala, Türk kültür ve tarihi açısından ağacın önemini anlattı. Zeytinburnu ilçesinin bol zeytin ağaçlarının bulunduğu eski adıyla Zeytinlik Burnu olduğunu söyleyen Pala, Sıraselviler, Beykoz, Yeşilköy gibi örnekleri de sıralayarak, zengin ağaç kültürümüzüyeniden canlandırmak gerektiğini söyledi.
Padişah Abdülmecit´in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan´ın oluşturduğu meyve bahçelerinin günümüz için çok önemli bir tarihi örnek olduğunu söyleyen Pala, Valide Sultan´ın o dönemde 206 cins armut, 98 cins elma, 25cins ayva, 31 cins kiraz, 59 cins üzüm yetiştirdiğinden bahsederek, günümüze baktığımızda insanımızın birkaç çeşitten fazla meyve çeşidi bilmediğinden yakındı. Meyve fidanı yetiştiriciliğinde İstanbul Ağaç ve Peyzaj´ın araştırma geliştirme çalışmalarından bahseden Pala, şirketi, her türlü ağaç fidanı için adres gösterdi.
Programın sonunda İskender Pala ile görüşen İstanbul Ağaç ve Peyzaj Genel Müdür Yardımcısı Murat Ermeydan,Genel Müdür Eyyüp Karahan´ ın tebriklerini ile tip, şirketin yayımladığı "İstanbul´daki Anıt ve Korumaya DeğerAğaçlarda Bakım ve Restorasyon Çalışmaları" ve " Boğaziçi´ nde Yaşayan Tarih - Zamana Tanıklık Eden AnıtAğaçlar" isimli iki eseri hediye etti. Program hatıra fotoğraflarının çekimiyle son buldu. |